Ombra sole - Ombre solo

In 1990-1991 , nog voor ik het plan opvatte om in Frankrijk een tweede master te doen werd ik uitgenodigd voor een colloquium aan de universiteit van Pordenone. Het verblijf duurde ruim twee-drie weken en werd mijn eerste serieus werkverblijf in het buitenland. Naast ontmoetingen met gerenommeerde Italiaanse kunstenaars kreeg ik de kans Venetië en omstreken te bezoeken in het kader van mijn werk. Ik kreeg ook ruim de kans nieuw werk te maken. Het hele verblijf tekende en noteerde ik in schetsboeken, en daarnaast maakte ik 9x9 en nog 6 losse tekeningen volgens de tekenstijl van Fibonacci. Maar wat me bovenal bijbleef was het andere licht dat ik vond in Italië. Ik vond het terug in de schilderijen van de Italiaanse renaissance en vergeleek het met het licht dat ik vond bij de Vlaamse schilders.

In deze periode –rond het begin van de oorlog tussen Servië en Oekraïne– bezocht ik met Fabio Massimo Iaquone de eerste vluchtelingenkampen in Lampedusa met vluchtelingenvooral vanuit Albanië, maar ook van Tunesië en Libië die kwamen met afgeladen schepen. Naast een reeks van tekeningen en notities die ik opgehangen had aan de muren van het Centro Culturale Casa Zanussi , maakte ik voor de eindtentoostelling een werk in bronzen letters, meteen ook de titel van een enorme reeks werken waar ik nog steeds aan verder bouw: . Ombra Sole , Ombra Solo. Schaduw van de Zon, enige Schaduw.

Bewust van de beperking van deze poëtische zinsnede onderzocht ik onder deze noemer niet alleen de verschillen in licht die ik op mijn vele wereldreizen ontmoette, maar ook de gedachte dat het de duisternis is die ons de nuances van licht brengt die ons leven inkleurt.

Na mijn 2-jarig verblijf in Texas aan de Mexicaanse grens, ruim 20 jaar later, hernam ik dit werk grondig in Oostende, mijn geboorteplek. Ook daar toonde ik tekeningen en notities op de wanden. Ik stelde ook het boek voor met enige van de tekeningen die ik aan de Rio Grande maakte: TX 2012-1,-2 &-3: allemaal tekeningen van vredige natuurlandschappen in volle lichtschijn waar in de loop der tijden afschuwelijke gevechten en oorlogenwerden voerd . Historical Marks noemen ze dat in Noord Amerika.

Slides